Типологизация – ГЕРБ, БСП и ДПС

cropped-1395155_10200355550369430_2811034799182752814_n.jpgДПС е единствената партия, която успешно формулира общата си цел, декомпозирайки я в отделни подцели, реализирани на принципа на организационен контрол. Това изисква наличието на строго йерархична структура, с добре изразено лидерство. Такава структура дава възможност за създаване и реализиранея на философско управление от стратегически характер. Отнесена към проблемите на другите партии, тази допълваща се система е „обречена“ на доминиране, спрямо другите системи.

Ако при БСП имаме налице стратегическия фактор, то нямаме ясно разпределени функции на партийния  апарат. Причината е в основния, дългогодишен недостатък – лидерството (справка Станишев). Липсата на един такъв събирателено – регулиращ орган, води до безконтролното надмогване на отделните подструктури вътре в партията. Това разпилява енергията на апарата и канализира ресурса в постоянно проявяваща се непродуктивност. Като прибавим острата липса на електорално възпроизводство, то стигаме до извода, че липсват основни компоненти от функционалния алгоритъм на партията. Добрият резултат на Румен Радев от президентските избори, като че ли става все по – добър за самия Румен Радев, а не толкова за БСП. Изненадващият формат на служебния кабинет доказва това и разграничението на БСП от него е по- скоро грешка. Причината за това разбира се е ясно. Никой от БСП, а и от ГЕРБ,  не иска  служебния кабинет да бъде пришиван към него, защото участието в управлението преди избори тежи.

Проблемът с лидерството и неговата роля се оказват най-болното място от целия организъм. За да обезпечи продължителното си съществуване начело на партията,новият й председател е изградил приближено до себе си ръководство. Проблемът тук е, че интересът и функцията на ръководството, е сведен до интереса на лидера, а той се разминава с интереса на  бизнес кръговете произлезли от „Позитано“. В тази  своебразна измененост е и разликата с ДПС. При тях волята, като интерес, функция и продукт, е изцяло съвместима с тази на партията. Така съставен, партийният организъм е система от взаимно подкрепящи се компоненти, а общият им интере
с води до правилното функциониране. Едно олицетворение на клишираното определение за „добре смазана машина“. Слабостта във всички тези аспекти, на вечния коалиционен партньор – БСП, няма как да не доведе до явното надмощие на по-силния.

Наблюдавайки структурния функционализъм на ГЕРБ, на преден план излизат доста общи черти между тях и ДПС. Факторът лидерство е ясно изразен под формата на събирателен образ със силен характер. Това обезпечава партията от проблемите проявяващи се при социалистите. Предимството на ГЕРБ, разбира се е и в обемния електорален потенциал, който не се ограничава от някакви поставени му рамки. При ДПС има такива и то от етнически характер, което прави тяхното преодоляване непосилно, но пък им осигурява постоянство, изразено в добре възпитано твърдо ядро. По отношение на философията, ДПС няма недостатъци, но при ГЕРБ тя куца. Относителното обособяване на партията от философския подход на управление е онази компонента, която стеснява хоризонта на развитие и му придава краткосрочен характер. Целият потенциял се свежда до съществуване посредством лидерство. Идеологията, от своя страна, би могла да изгради своебразен мост на приемственост между партията и електората, което ще доведе и до произвеждането на механизмите за самоизграждането на следващия лидер. Една идеологизирана среда винаги придава по- стабилен облик по отношение на дългосрочното политическо съществуване. Идеята за съществуване дава и възможност за проявление на  тезите, реториката, харизмата, и изобщо публичното утвърждаване на потенциалния лидер. Това е необходимост, тъй като при сегашния имаме точно изразени критерии за наследството му. Именно това ограничава проявлението на един бъдещ, нов председател. Той трябва да бъде дубликат, в противен случай не може да запълни обществения облик на самата партия. Представете си само,  ГЕРБ  без Борисов….. уви !

Споделяне чрезShare on FacebookShare on LinkedIn

Be the first to comment on "Типологизация – ГЕРБ, БСП и ДПС"

Leave a comment

Your email address will not be published.